12 Tips voor een relaxte zwangerschap

aug 3, 2018Baby, Olietips, Zwangerschap

Voor de één is het een heerlijke tijd, die zwangerschap. Anderen zijn alleen maar moe, slap en misselijk. Ik hoorde zelf bij de laatste groep. Althans van week 6 t/m week 23 was ik bijna constant misselijk. Super…..
Vanaf week 27 voelde ik me echter wel top! Ik ben zelfs met 29 weken nog op vakantie naar de Filipijnen geweest en heb daar met m’n dikke buik nog gezwommen met een walvishaai.
Maar dat terzijde ;-). Ik wil je wat fijne tips geven voor tijdens je zwangerschap, want dat is voor velen meer dan welkom.

Tip 1: Eerste hulp bij nare luchtjes.

Als je zwanger bent, kan het soms zijn dat je veel minder goed tegen bepaalde geuren kan. Zo werd ik bijvoorbeeld kotsmisselijk bij de geur die in een supermarkt hangt, maar ook de citroengeur van afwasmachine tabletten. I know….raar toch?
Zorg dat je altijd een flesje fris ruikende olie bij je hebt, zoals Spearmint, Peppermint of Eucalyptus Globulus.
Wanneer je dan een naar luchtje tegenkomt, pak je snel je olietje uit je tas en ruikt er even aan. Life saver!

Tip 2: Wees lief voor je opgezette voetjes.

Zo heerlijk, die oliefantenpootjes die je krijgt van al dat vocht dat je vasthoudt. Ja, het hoort erbij, maar leuk is anders.
En daarnaast kan het ook zijn dat je voeten sneller pijn gaan doen door knellende schoenen en het meer aan gewicht dat je voort moet zien te slepen de hele dag.
Dus verwen die voetjes maar eens lekker in de avond.
Maak een fijn voetenbadje met daarin een handje Epsom zout en een paar druppels Stress Away of bijvoorbeeld Copaiba en Lavender.
Laat je voeten er lekker 15 minuutjes in badderen.

Tip 3: Slaap lekker

Die dikke buik ligt in de weg, je benen zijn rusteloos, je hebt het warm en dan moet je ook nog eens vaker naar de wc. Een goede nachtrust is soms ver te zoeken tijdens de zwangerschap. Diffuse lekker wat Peace & Calming voordat je naar bed gaat voor een fijne nacht. Stress Away en Lavender is ook een fijne combinatie voor een rustige nacht.

Tip 4: Houd je huid soepel

De huid van je buik heeft het zwaar te verduren tijdens zo’n zwangerschap. En vergeet ook de huid op je benen en heupen niet.
Smeer je kwetsbare huid elke dag een paar keer goed in met V-6 basisolie met daaraan toegevoegd Frankincense of Gentle Baby.
Neem ongeveer 10 -20 druppels essential oil op 10ml V-6 olie.

Tip 5: Rusteloze benen

Niet te doen! Ik heb er zelf niet heel veel last van gehad. Gelukkig maar een paar keer.
Voor rusteloze of vermoeide benen, kun je een roller (of flesje) maken van 10ml V-6 olie met daarin 10 druppels Peace & Calming en 10 druppels Lavender. Rol of smeer dit op je benen als je dat rusteloze gevoel voelt opkomen.

Tip 6: Blijf bij jezelf

Dat kun je doen door wat lichte (zwangerschaps) yoga oefeningen en gebruik Gentle Baby, Frankincense of Stress Away vóór of tijdens de yoga.
Dat kan door een druppel in het kuiltje van je nek en/of op de binnenkant van je polsen te gebruiken of door het in de diffuser te gebruiken.
Extra tip: als je tijdens de bevalling dezelfde olie diffused kan dat tevens een rustgevend en effect hebben.

Tip 7: Voorbereiding is key!

Een goede voorbereiding geeft rust in je hoofd.
Lees ook mijn blog over bevallen en zorg dat je alle olietjes die je tijdens de bevalling kan gebruiken vast in je bevallingskoffertje hebt zitten.

Tip 8: Nesteldrang

Alle kleertjes die je hebt verzameld moeten natuurlijk mooi gewassen en op kleur en maat in de kast komen hangen van de babykamer. Bijzonder hoe die nesteldrang werkt, vind ik. Het is heerlijk om met deze voorbereidingen bezig te zijn. Hoe vaak ik wel niet met mijn dikke buik heb staan te dromen in het kamertje.
Het is een goed idee om de kleertjes en het beddengoed met een meukvrij wasmiddel te wassen. Je wild echt geen synthetisch parfum in je was bijvoorbeeld. Die geuren zijn veel te heftig voor zo’n kleintje en ook voor het huidje is het geen goed idee. Daarnaast zitten er in reguliere wasmiddelen nog meer schadelijk stoffen die je echt niet wil gebruiken.
Young Living heeft een wasmiddel zonder schadelijke troep. De Thieves Laundry soap. Ik gebruik hem zelf heel graag. Onze dochter kan niet tegen parfum (krijgt ze allemaal kleine bultjes van op haar ledematen) en met het wasmiddel van Young Living heeft ze nergens last van. Je kunt ook zelf je wasmiddel maken eventueel. Hier staat een recept.

Tip 9: Stijve en vermoeide spieren

Je zeult ineens een heleboel extra kilo’s mee, je zit- lighouding is ook ineens anders.  Het is dus ook niet raar dat je last krijgt van stijve spieren hier en daar.
Die stijve spieren kun je ondersteunen met essential oils. Er zijn tal van oliën te gebruiken hiervoor, maar sommigen kunnen tijdens de zwangerschap te heftig zijn.
Frankincense en Lavender zijn sowieso ook fijn om te gebruiken. Verdun ze met wat V-6 olie of jojoba-olie en masseer de stijve spieren (of schakel je lover in voor een fijne massage!).

Tip 10: Hydrateer

Water drinken is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap nog meer. En hoewel ik altijd graag water drink, vond ik water tijdens mijn zwangerschap niet lekker en kreeg ik een flauw gevoel bij het drinken van water.
Heb jij dat ook? Probeer dan eens een druppel Lemon en/of Orange in je water te druppelen. Liefst ook nog een mini beetje zout om de olie beter met het water te laten vermengen. Ik vind het heerlijk!

Tip 11: Wat jij gebruikt, gebruikt jouw baby ook

Wees je ervan bewust dat alles wat jij op je huid smeert en eet, ook naar jouw baby gaat.
Het is dus van belang dat je zoveel mogelijk producten gebruikt zonder schadelijke stoffen.
Kijk eens op de ingrediëntenlijstjes van jouw reguliere verzorgingsproducten en zoek eens op wat het precies is en wat de werking ervan kan zijn. Je zult ervan versteld staan, wat voor troep erin zit.
Gun jezelf en je baby het meest pure en veilige. Young Living heeft een heel assortiment meukvrije verzorgingsproducten, maar je kunt het ook zelf maken met natuurlijke ingrediënten en essential oils. In mijn e-magazine dat je hier gratis kunt downloaden staan tal van recepten.

Tip 12: Maak nu al de juiste keuze voor straks

Jij gunt je baby natuurlijk het allerbeste. Er zijn tal van babyproducten verkrijgbaar en vroeger dacht ik dat die allemaal prima zouden zijn. Ze zijn tenslotte speciaal voor baby’s ontwikkeld. Maar helaas…. Ook in veel reguliere babyproducten zitten schadelijke stoffen. Ik heb mijn kindje er jaren geleden ook nietsvermoedend mee ingesmeerd. Gelukkig weet ik nu beter.
Young Living heeft een hele babylijn die vrij is van schadelijke stoffen en die je dus met een gerust hart voor jouw kindje kan gebruiken, de Seedlings lijn. Deze lijn bestaat uit babydoekjes, baby wash & shampoo, baby oil, baby lotion, diaper cream.
Maak je graag zelf je producten? Dat kan ook. In een later blog zal ik wat recepten delen.

En als laatste bonustip: Enjoy the process!

 

Liefs,
Marcia

Oil up magazine GRATIS ontvangen?

Bomvol informatie, tips en recepten met essential oils.

Het is gelukt. You've got mail! ;)