6 Tips voor ouders van kinderen met weinig zelfvertrouwen

door mei 9, 2023Emoties, Kinderen, Olietips, School, Zelfvertrouwen0 Reacties

Gebrek aan zelfvertrouwen bij kinderen is een groeiend probleem in de westerse wereld. Kinderen worden geconfronteerd met immense druk om te presteren, zowel op school als op sociaal vlak.
De constante vergelijking met anderen en de angst om te falen, kan o.a. leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen.

Persoonlijk denk ik dat er een flinke verandering nodig is op dit gebied. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als er minder nadruk zou worden gelegd op ‘winnen’ of ‘de beste zijn’? Hoe zou het zijn als er geen cijfers meer worden gegeven op scholen? Hoe zou het zijn als we kinderen niet meer vergelijken met elkaar en we de norm van waar een kind qua ontwikkeling zou moeten staan, los zouden laten?
Hoe zou het zijn als we op scholen meer nadruk zouden leggen op elkaar helpen i.p.v. met elkaar wedijveren?
Daar ben ik heel benieuwd naar. Maar goed….dat is iets wat niet zomaar ineens veranderen zal. En als je kind weinig zelfvertrouwen heeft, is het soms best moeilijk om te weten hoe je je kind kunt helpen.

Ik geef je graag een aantal tips.

1. Wees je bewust van het voorbeeld dat jij geeft.

Jij ben een ‘influencer’! Ja echt :-). Wat jij doet en zegt heeft invloed op jouw kinderen. Kinderen leren door te kijken naar jouw gedrag. Laat zien dat je gelooft in jouw eigen kunnen. Het is maar al te vaak zo dat als een ouder een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, dat ook de kinderen hiermee kampen. Heb je zelf ook een gebrek aan zelfvertrouwen? Werk dan aan jezelf door uit te vinden waar dit gebrek vandaan komt en onderzoek hoe je je zelfvertrouwen kunt verbeteren. Je zult zien, dat als jij verandert en groeit, jouw kind ook mee groeit.

2. Geef je kind de kans om zich goed te voelen over zichzelf.

Zorg ervoor dat je kind de kans krijgt om zich goed en succesvol te voelen bij de dingen die ze doen. Leg de lat niet te hoog en help ze met het doen van activiteiten die haalbaar zijn en een succesgevoel geven.
Kleine stappen zijn ook stappen. Succeservaringen zullen hun zelfvertrouwen vergroten.

 

3. Geef complimenten en positieve feedback

Geef je kind regelmatig complimenten en positieve feedback. Zorg ervoor dat de complimenten specifiek zijn, zoals “Ik zie dat je echt super je best hebt gedaan aan die tekening. Ik vind hem prachtig!” in plaats van een algemeen “Goed gedaan!”. Je kind voelt zich dan gezien en ervaart een gevoel van succes.
Hamer niet constant op dingen die ze in jouw ogen ‘fout’ doen, maar leg de nadruk op dat wat wel goed gaat. Een kind dat elke dag kritiek krijgt over wat ze allemaal niet goed doen, kan de overtuiging ontwikkelen niet goed genoeg te zijn, wat weer leidt tot een laag zelfvertrouwen. 

4. Luister en laat dat ook merken.

Laat je kind weten dat je naar ze luistert en ze serieus neemt. Laat weten dat je het fijn vindt als ze hun gevoelens en gedachten met jou delen en dat je heel graag naar hen luistert. Herhaal dit regelmatig. En als je kind dan iets vertelt, luister dan ook echt en herhaal soms een stuk van de zin, zodat je kind merkt dat je ook echt luistert en hen snapt.

5. Ondersteun met esssential oils

Een spreekbeurt houden, zwemmen voor je zwemdiploma, voor het eerst uit logeren, een dansvoorstelling doen, voor het eerst naar een nieuwe klas, vliegen met een vliegtuig, voor het eerst in je eentje op de fiets naar de winkel….
Het kan soms beste even spannend zijn voor een kind. Zeker voor een kind dat al weinig zelfvertrouwen heeft.
Deze fijne olieblend is erg fijn om dan bij de hand te hebben.
Zie het als een onzichtbare super(wo)man cape!
Net even wat extra powerrrrrrrr om dat spannende moment aan te gaan.
En hij ruikt ook nog heerlijk!
Je kunt deze blend ook in een roller verkrijgen. Overigens is de blend ook heel fijn voor ouders om te gebruiken :-).

Nog meer opties

Er zijn naast de KidPower nog meer fijne essential oils en essential oil blends die kunnen helpen met zelfvertrouwen en moed. Bijvoorbeeld Valor of Stress Away die beiden ook als roller verkrijgbaar zijn. Deze zijn niet specifiek voor kinderen, dus voor de kleine kids wel extra verdunnen met een draagolie. De rollers kunnen voor kinderen vanaf ongevee 12 jaar wel gewoon direct gebruikt worden.

6. Professionele hulp

Zoek professionele hulp indien nodig. Als je kind ernstige problemen heeft met zelfvertrouwen, kan professionele hulp nodig zijn. Een psycholoog, coach of therapeut kan helpen om te kijken naar de oorzaak van het gebrek aan zelfvertrouwen en tools geven om hieraan te werken. Je kunt zelf opzoek gaan naar een coach of therapeut, maar je kunt ook via de huisarts of via school om een doorverwijzing vragen.

En onthoud dat het achterhalen van de oorzaak en het op nieuw opbouwen van zelfvertrouwen een proces is dat tijd en inspanning vergt. Het is geen quick fix. Gun jezelf en je  kind de tijd om hiermee aan de slag te gaan, zodat je kind kan groeien en bloeien in hun eigen tempo.

Let op: Is jouw kind onder behandeling van een arts of gebruiken ze medicijnen? Vraag dan altijd even aan de behandelend arts of het gebruik van essential oils in dit specifieke geval wel of niet aan te raden is.

Liefs, Marcia

Oil up magazine GRATIS ontvangen?

Bomvol informatie, tips en recepten met essential oils.

Het is gelukt. You've got mail! ;)