Female support & happy hormones

door apr 10, 2023Emoties, Hormonen, Olietips1 reactie

Ons hormoonstelsel is een ingewikkeld en ingenieus systeem. Fascinerend hoe dit systeem in elkaar zit in ons lichaam. Echter kan dit ingenieuze systeem ook in de war raken door allerlei oorzaken zoals stress, medicijnen, verkeerde voeding, hormoonverstorende stoffen in schoonmaak- en verzorgingsproducten etc.
In deze blogpost wil ik wat meer vertellen over hormoonbalans bij vrouwen.

WAT ZIJN HORMONEN EIGENLIJK?

Hormonen zijn signaalstoffen, de boodschappers in je lichaam. Zij geven lichaamscellen als het ware opdrachten. Wanneer het lichaam iets wil aansturen, dan wordt er een signaalstof, het hormoon, op afgestuurd.
Dat is nodig om je lichaam in stand te houden, maar ook om te kunnen voortplanten of om te kunnen vechten of vluchten als dat nodig is.
Je zenuwstelsel meet voortdurend alle belangrijke zaken als je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel, je temperatuur, je bloeddruk, weefselschade, onstekingsniveau etc. En ook meet het lichaam of er gevaar dreigt of dat er een potentiële voortplantingspartner in je buurt is.
Daarnaast worden ook het dag- en nachtritme, de maandelijkse cyclus en bijvoorbeeld de seizoenen in de gaten gehouden door het zenuwstelsel.
Het hormoonsysteem reageert op de informatie van het zenuwstelsel en stuurt vervolgens het juiste lichaamssysteem aan om het lichaam goed te laten functioneren met zo min mogelijk klachten.
Alles staat dus met elkaar in verbinding op die manier. Je hormonen bepalen dus zo’n beetje alles wat er in je lichaam gebeurt, hoe je eruit ziet, hoe je je voelt, hoe gezond je bent.

Holy moly, wat een taak!!!

Dus alles wat er in je leven gebeurt en wat je via voeding of cosmetica aan je lichaam toevoegt heeft invloed op je hormonen. Geen wonder dat er zo veel mensen zijn met een hormonale disbalans met het dieet van tegenwoordig en de ‘rat race’ van het leven die de nodige stress oplevert.
Maar….wat doe je eraan als die hormonen in de war zijn?


Hormoonverstoorders

Een hormonale disbalans kan allerlei oorzaken hebben.
Een teveel aan hormoonverstorende stoffen kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn.
Hormoonverstorende stoffen (Endocrine disruptors) zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die eenzelfde werking hebben als hormonen of de werking van je hormonen juist blokkeren. Je hormoonsysteem wordt dus door deze stoffen verstoord en dat kan weer een uitwerking hebben op je gesteldheid.
Er zijn veel voorbeelden bekend van een hormoonverstorende werking van synthetische stoffen zoals bij dieren in de natuur die in aanraking komen met die stoffen. En wetenschappers komen steeds vaker tot de conclusie dat niet alleen dieren door de werking van hormoonverstorende stoffen last ondervinden, maar dat ook mensen steeds vaker klachten krijgen door een teveel aan deze hormoonverstoorders. Ze zijn voor iedereen schadelijk, maar vooral (ongeboren) kinderen zijn erg kwetsbaar hiervoor.
Een aantal hormoonvertorende stoffen is inmiddels verboden, maar er zijn er nog een heel aantal die doodleuk nog toegestaan worden door de overheid. En fabrikanten balanceren vaak net op het randje van de toegestane hoeveelheden…..
En waar zitten die stoffen dan in?

Een aantal voorbeelden:
• BPA in plastic. Die BPA lekt dan bijvoorbeeld in het voedsel of de drank die je in dat plastic bewaart.
• Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op versproducten bijvoorbeeld
• Diverse stoffen in verzorgingproducten zoals SLS, fltalaten, parabenen etc. Gelukkig heeft Young Living hele fijne producten waar deze ‘vieze’ hormoonverstoorders niet gebruikt worden.

Waaraan merk je dat je hormonen uit balans zijn?

Als jouw hormonen niet happy zijn, dan kan het zijn dat jij je ook niet happy voelt. Je kunt diverse klachten ontwikkelen, die niet direct te plaatsen zijn. Heel vervelend.
Voel je je niet vitaal?
Of heb je misschien klachten die je niet helemaal kunt plaatsen?

Wellicht heb je dan last van een hormonale disbalans.

Een aantal signalen die op een disbalans kunnen wijzen:
• Vermoeidheid
• Stemmingswisselingen
• Onbeheersbare eetbuien of juist geen eetlust
• Geen gewicht kunnen verliezen
• Laag libido
• Je opgebrand voelen
• Je opgefokt voelen
• Slapeloosheid
• Verstoord slaap/waak ritme
• Haaruitval
• Overmatig transpireren of een verandering in geur van je transpiratie

Herken je hier iets van?

 

En hoe los je het op?

Dat is nog niet altijd even eenvouding. Er zijn namelijk meerdere factoren die een rol spelen en daarnaast is iedereen anders. Ook moet er gegeken worden naar welke hormonen uit balans zijn.
Het is sowieso een goed idee om je stressleven, je voeding en je huidige verzorgingsritueel onder de loep te nemen en daar de nodige aanpassingen in te maken. 
Doe hormoonverstoorders de deur uit en kies voor gezondere varianten die geen verstorende ingrediënten bevatten.
En check bijvoorbeeld eens op www.ralphmoorman.nl
Ralph is gespecialiseerd in hormoonbalans en voeding en heeft diverse boeken en programma’s geschreven over dit onderwerp.
Je zou ook eens kunnen overwegen om naar een orthomoleculair therapeut te gaan.
Young Living heeft ook hele fijne oliën en blends die je kunt gebruiken bij het ondersteunen van je vrouwelijkheid en vitaliteit.
Hieronder noem ik er een paar.

EndoFlex

Dit is mijn persoonlijke pareltje! Toen ik na de behandelingen tegen kanker heel laag in mijn energie zat en bleef, ben ik deze blend op mijn bijnieren gaan smeren.
De bijnieren zijn kleine organen die als kapjes bovenop de nieren zitten en zij spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van stresshormonen (adrenaline en cortisol). Echter als deze overuren maken, raken ze uitgeput en dat was bij mij het geval….
Nadat ik 2x daags ben gaan smeren met Endoflex (op mijn rug, op de plek van de bijnieren), merkte ik dat mijn energie flink verbeterde. Zo dankbaar voor!
Via de knop hieronder kun je mee lezen over Endoflex en eventueel bestellen.

Progessence Phyto Plus

Kruidige blend met o.a. Frankincense, Bergamot en Pepermint. Daarnaast bevat deze ook “Vitex agnus castus extract” en “Dioscorea villosa root extract”. Deze ingrediënten staan beiden bekend om hun positieve effect op vrouwelijke hormonen. Google ze maar eens. Progessence Phyto Plus is tevens een heel fijn serum voor het gezicht.
Samengesteld door D. Gary Young, ND, en Dan Purser, MD.

Zo gebruik je het:
• Breng dagelijks aan op de binnenkant van de onderarmen en/of op reflexpunten rond de enkels.
• Je kunt dit het ook heel fijn gebruiken als gezichtserum, want het bevat hele fijne ingrediënten die bekend staan om hun huidverzorgende eigenschappen.

Dragon Time

Dit is een hele fijne om in te zetten in de tijd van de maand dat stemmingswisselingen de (draken)kop op steken. Doe bijvoorbeeld 1-3 druppels op je onderbuik of onderrug gedurende de dag. Je kunt de olie eventueel verdunnen met V-6 basisolie en jezelf een massage geven. Of je doet de Dragon Time in een roller, 20 druppels Dragon Time op 10ml basisolie. En dan die roller overal mee naar toe nemen natuurlijk.
Er is ook een massageolie waar deze blend al in zit. Heel fijn!

Bovenstaande zijn een aantal voorbeelden van in te zetten oliën die het meest gebruikt/gekozen worden, maar er zijn nog veel meer opties. Niet iedereen is hetzelfde en dus heeft ook niet iedereen dezelfde voorkeur qua oliën. Wil je graag nog meer opties? Neem dan even contact met me op.

Let op: Ben je onder behandeling van een arts of gebruik je medicijnen? Vraag dan altijd even aan jouw behandelend arts of het gebruik van essential oils in jouw specifieke geval wel of niet aan te raden is.

Liefs, Marcia

Oil up magazine GRATIS ontvangen?

Bomvol informatie, tips en recepten met essential oils.

Het is gelukt. You've got mail! ;)