Slaapproblemen? Dit is waarom je niet uitgerust wakker wordt (en hoe je dat op kan lossen).

Je hebt acht uur geslapen en toch voelt het alsof je net een nacht hebt doorgehaald. Of je ligt ’s avonds in bed en denkt: “Nu gaan we slapen,” maar je hoofd besluiten een nachtelijke brainstormsessie te houden. En dan die ellendige 3:00 uur-wakker-lig-momenten, waarbij je hersenen het echt nodig vinden om je hele to-do lijst én dat ene gênante moment van tien jaar geleden door te nemen. Why?!
Waarom is slapen soms zo’n gedoe? En belangrijker: hoe fix je het?
Slaap is geen simpele ‘aan-uitknop’. Het is een complex proces met verschillende fases die allemaal nodig zijn om écht uitgerust wakker te worden. Als ergens in die cyclus iets misgaat, merk je dat meteen. In deze blog vertel ik je meer over de fases van je slaapcyclus, ontdek je waarom je niet altijd uitgerust wakker wordt én krijg je concrete tips om je nachtrust te verbeteren.

De 4 fases van slaap en waarom ze belangrijk zijn
Slapen is geen simpele aan-uitknop. Het is best een ingewikkeld proces met verschillende fases die ervoor zorgen dat je lichaam herstelt, je hersenen opruimen en je emoties verwerkt worden. Je slaap is opgebouwd uit verschillende cycli die elk ongeveer 90 minuten duurt.
-
In slaap vallen – Je lichaam begint te ontspannen, je gedachten worden wazig, en plop, daar ga je… of niet?
-
Lichte slaap – Dit is de opwarmer, het voorprogramma. Je lichaamstemperatuur daalt, je ademhaling wordt rustig, en je hersenen zeggen: “Oke, we zijn er nu klaar voor om echt diep weg te gaan zakken.”
-
Diepe slaap – Dé fase waarin je lichaam zichzelf herstelt. Spieren, huid, cellen, je immuunsysteem….alles wordt hier opgeladen. Als je niet genoeg van deze diepe slaap krijgt, word je moe wakker.
-
Droomslaap (REM-slaap) – Hier gebeuren de wilde avonturen. Je hersenen verwerken de dag, je dromen worden super creatief (of compleet bizar), en je geheugen wordt opgeruimd.
Dit hele ritueel herhaalt zich dan zo’n 4 tot 6 keer per nacht. Maar als ergens in dit proces iets misgaat? Dan voel je dat meteen.

Waarom word je niet uitgerust wakker?
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Waar in jouw slaapcycli gaat het mis?
Je slaapt te kort – Simpel maar waar: als je niet genoeg cycli voltooit, word je niet uitgerust wakker.
Je diepe slaap wordt onderbroken – Dit gebeurt door geluiden, stress of onrust in je lichaam (zoals cafeïne of een te warme kamer).
Je wordt op het verkeerde moment wakker – Als je midden in een diepe slaapfase wakker wordt, voel je je groggy in plaats van fris en energiek.
Je melatonineproductie is verstoord – Een onregelmatig slaapschema kan de aanmaak van melatonine (je natuurlijke slaaphormoon) verstoren. Ook schermtijd in de avond heeft hier invloed op. Telefoons, laptops en tv’s geven blauw licht af, wat je hersenen vertelt dat het nog geen slaaptijd is.
Je stressniveau is te hoog – Piekerend in bed liggen? Als je veel stress hebt, blijft je cortisolniveau hoog, waardoor je moeilijk in slaap valt of juist midden in de nacht klaarwakker bent. Of je lichaam blijft dan in een lichte slaap en haalt de diepere, herstellende slaapfasen niet.

Algemene tips voor een betere nachtrust
Wellicht heb je een aantal van deze tips al eerder gehoord en denk je: “Ja, dat weet ik nu wel!” Maar…. doe je er ook echt iets mee? Sommige tips zijn wellicht een open deur, maar dat zijn ze niet voor niks. Ze worden vaak genoemd, omdat ze ook echt werken. Maar alleen als je ze ook opvolgt.
Hier de tips:
Voldoende beweging overdag – Zorg voor voldoende beweging overdag. Vermijd echter intensief sporten in de avond, want daar word je weer te wakker van.
Start je dag met daglicht – Wist je dat je beter slaapt als je de dag start met een flinke dosis daglicht en buitenlucht? De gordijnen en ramen open in de ochtend of even naar buiten gaan n de ochtend is een goed idee.
Houd een vast slaapritueel – Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op ook op een vast tijdstip op, ook in het weekend. Lang opblijven en uitslapen in het weekend is funest voor je algehele slaapritme.
Vermijd schermen minimaal een uur voor het slapengaan – Kies in plaats daarvan voor een boek, ademhalingsoefeningen of journaling.
Creëer een rustgevende sfeer – Dim de lichten, zet eventueel rustgevende muziek op en gebruik essentiële oliën in je diffuser of op je huid. Zorg ook dat je slaapkamer koel en donker is gedurende de nacht.
Geen cafeïne, theïne of suiker in de avond – Koffie, thee (behalve kruidenthee), chocolade en suiker kunnen je langer wakker houden dan je denkt. Het is het beste om na 12:00 u geen cafeïne meer te gebruiken, maar als dat nog een brug te ver is voor je, begin dan met onthouding na 17:00 u en bouw het langzaam af.
Doe ontspanningsoefeningen – Yoga, meditatie of rustige ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je lichaam en geest tot rust te brengen.

Werkt aromatherapie voor een betere nachtrust?
Ja! Essentiële oliën kunnen een enorme impact hebben op je slaapkwaliteit. Ze helpen je lichaam en geest tot rust te komen, ondersteunen een diepere ademhaling en zorgen voor een kalmerende sfeer. Je kunt de oliën in de lucht verstuiven met een diffuser of ze met een roller aanbrengen via de huid. Hieronder een aantal toppers van Young Living die je kunt integreren in je slaaproutine:
- Tranquil roll-on
- Cedarwood
- Lavender
- StressAway
- Bergamot
- YlangYlang
- Frankincense
- Vetiver
- Copaiba
- Seedlings CALM (baby’s en kinderen)
- DreamEase (voor kinderen)
- Peace & Calming
Zoals je ziet zijn er heel veel opties en er zijn er nog meer dan ik hierboven genoemd heb. Het is echter zo dat voor iedereen weer een andere olie of blend het beste werkt. Kies er eentje op intuïtie en ga die proberen. Vaak kies je dan exact de juiste. Je zou ook kunnen gaan voor een Premium Starter Kit, want daar zitten al meteen een aantal hele fijne oliën voor rust en slaap in die in het rijtje hierboven genoemd worden. En zo niet, probeer dan weer een andere olie of combinatie van oliën. Je mag me ook altijd even contacten voor extra hulp bij het uitzoeken van jouw eerste olie.



Mijn persoonlijke favorieten
Zelf heb ik altijd de Tranquil roll-on en de Cedarwood op mijn nachtkastje staan. En daarnaast gebruik ik soms ook graag het supplement Deep Night Essence.
Met inslapen heb ik zelf geen problemen, maar soms word ik midden in de nacht wakker en vindt mijn brein het leuk om 101 ideeën te bedenken of zich druk te gaan maken over onbenulligheden. Dan rol ik even de Tranquil achter in mijn nek en ik doe een drupje Cedarwood op mijn slapen. Dat helpt me om meteen weer in te slapen in plaatst van een uur wakker te ligeen. Super fijn!
Daarnaast houd ik ook mijn magnesiuminname in de gaten, want dat kan ook helpen bij een betere nachtrust. Soms drink ik ceremonial raw cacao in de ochtend of ik gebruik Super Magnesium .
En wat ik ook heerlijk vind: op een spijkermat gaan liggen om heerlijk in te slapen!
Waar kun jij nog verbetering aanbrengen?
Ik ben heel benieuwd waar jij nog aanpassingen kunt doen om je slaap te verbeteren en of je ook echt bereid bent om die aanpassingen in je leven te maken. Je weet nu wat je kan helpen. Nu is het aan jou om ook echt die stappen te gaan zetten naar een beter slaapkwaliteit.
Zet dus ECHT die telefoon/laptop uit om 21:00 u en zet hem ook niet aan als je in de nacht wakker wordt bijvoorbeeld. Probeer een tijdje een bepaalde essentiële olie om te kijken of die bepaalde olie jou helpt of wellicht heb je toch een andere nodig. Drink jij nog steeds caffëine in de late middag en avond? Commit dan ook echt naar het terugdringen/afkicken daarvan. Deze tips werken alleen als je ze ook opvolgt ;-).
Als je besloten hebt om aan de slag te gaan om je slaapkwaliteit te verbeteren, dan is het een goed idee om gedurende een bepaalde periode in de ochtend op te schrijven hoe je geslapen hebt en in de avond op te schrijven hoe je energielevel gedurende de dag was.
Wanneer je dat doet, kun je ook echt teruglezen wat er veranderd is en welke aanpassingen een positieve bijdrage hebben geleverd aan je slaapkwaliteit. Ik wens je in ieder geval hele fijne nachten en sweet dreams!
Liefs, Marcia
P.S. Wil je nog meer uitgebreide informatie over slapen en het verbeteren van slaapkwaliteit, dan heb ik hier nog twee boeken die je kunt lezen. Het eerste boek is Slaap van Matthew Walker en het tweede is het boek Super Slapen van Floris Wouterson
Oil up magazine GRATIS ontvangen?
Bomvol informatie, tips en recepten met essential oils.
Het is gelukt. You've got mail! ;)
Jouw gegevens zijn helemaal veilig bij mij. Pinky promise ;)