Cake van Einkorn flour, zoete aardappel en cranberries.
Gisteren heb ik deze heerlijke cake gemaakt. Ik heb als basis een recept gebruikt van Vegan Richa en het zelf aangepast naar een recept met Einkorn Flour van Young Living. Het originele recept was met normale bloem, maar ik gebruik dus graag het oergraan Einkorn (eenkoorn) omdat dat veel voedzamer is en makkelijker verteerbaar.
Deze cake is vegan en vrij van geraffineerde suiker.
Benodigdheden
- 1,75 cup Einkorn Flour
- 1/2 cup kokosbloesemsuiker (of iets meer als je het zoeter wilt)
- 1 theel. kaneel
- 1 theel. ‘pumpkin spice’ (zie hieronder hoe je dit mengsel maakt)
- 2 theel. baking powder
- 1/4 theel. baking soda
- 1/2 theel. zout
- 1 cup verse of diepvries cranberries (Ik kocht een doosje uit de diepvries bij de Jumbo.)
- 3/4 cup zoete aardappel puree (schil de zoete aardappel, snijd in stukjes en kook 10 minuten alvorens het fijn te pureren)
- 3/4 cup ongezoete amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 1 theel. appelcider azijn
- 3 theel. (olijf)olie
Werkwijze
Ik heb het recept gebruikt van Vegan Richa. Echter heb ik dus het normale meel vervangen door Einkorn flour. Je vindt het recept van Richa onder de knop. Het is wel een recept in het Engels, dus ik zal het hier ook even verkort in het Nederlands neerzetten.
• Verwarm de over voor op 185 graden.
• Vermeng 1,5 cup van de Einkorn met de andere droge ingrediënten (even zeven is het beste).
• Doe de ontdooide cranberries erbij.
• Doe de azijn door de melk en giet dat bij de droge ingrediënten.
• Doe ook de olie erbij.
• Is het beslag nog te nat, dan kun je de overgebleven Einkorn er lepel voor lepe bijdoen, totdat je een mooi cakebeslag hebt.
• Doe bakpapier in de cakevorm en doe het beslag erin.
• Bak (ongeveer) 1 uur op 185 graden.
Zo maak je de Pumkin Spice
• 4 theel. kaneel
• 1 1/2 theel. gemberpoeder (djahé)
• 1/2 theel. kruidnagelpoeder
• 1/2 tot 1 theel. (vers geraspte) nootmuskaat
• 1/4 tot 1/2 theel. allspice (vijf kruiden poeder)
• Eventueel nog 1/4 theel. cardamom
Bewaar dit kruidenmengsel in een potje, zodat je het er bij kunt pakken voor een volgende keer.
Even iets over Einkorn
Einkorn, ofwel eenkoorn, wordt al eeuwenlang verbouwt. Eenkoorn is niet gehybridiseerd, wat betekent dat de genetische code niet aangetast is en dus slechts 14 chromosomen bevat, in plaats van 42; het aantal chromosomen in modernere tarwesoorten. Eenkoorn bevat minder gluten dan moderne tarwesoorten en is dus ook makkelijker verteerbaar. Daarnaast bevat het juist meer vitaminen en mineralen dan moderne tarwesoorten. Einkorn Flour is ontzettend voedzaam en dus een must have voor iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft.
De eenkoorn die gebruikt wordt voor Gary’s True Grit producten, wordt geproduceerd door boeren die traditionele methodes gebruiken. Gary’s True Grit Einkorn Flour, en al onze andere eenkoornproducten, zijn vrij van kunstmatige geur- en kleurstoffenen conserveringsmiddelen.
Heerlijk voor muffins, pannenkoeken, brood etc.
•Geen conserveringsmiddelen
•Geen kunstmatige geur- en kleurstoffen
•Geen genetische gemodificeerde ingrediënten (non-GMO).
•Makkelijker verteerbaar dan moderne tarwesoorten i.v.m. laag glutengehalte.
•Bevat meer vitaminen en mineralen dan moderne tarwesoorten.
*Bron: Young Living essential oils.
Een uitleg door Nicolas.
In dit filmpje legt Nicolas Landel uit wat Einkorn is en hoe ze het in Zuid-Frankrijk verbouwen. Zelf ben ik ook op deze Einkorn farm geweest en heb ik met eigen ogen gezien hoe het daar met uiterst respect voor de natuur verbouwd en verwerkt wordt. Mooi om te zien!
Oil up magazine GRATIS ontvangen?
Bomvol informatie, tips en recepten met essential oils.
Het is gelukt. You've got mail! ;)
Jouw gegevens zijn helemaal veilig bij mij. Pinky promise ;)